11/20/15

SHAPE SHIFTERS | International project | curator Raul Zamudio (USA) | bg vers




Буларт галерия представя
ShapeShifters
куратор Раул Замудио /САЩ/

24 ноември – 10 декември 2015
откриване 24 ноември 2015 от 18 ч
международен проект,който изследва метаморфозите на паметта,културната и социална идентичност в реално време. 14 творци от България, САЩ, Мексико, Пуерто Рико, Италия, Австрия, Франция и Испания в рамките на динамична трансформация с активното участие на публиката. Проектът се осъществява по програмата „Културни мостове” на фондация „Рая Георгиева”. 
участват: Адолфо Доринг (Мексико/САЩ), Андрий Базюта (Украйна), Владимир Иванов, Димитър Димов (България /Франция), Емма Маккаг (САЩ), Ивайло Христов, Куинтин Ривера Торо (Пуерто Рико/Германия), Лора Азза (България /Франция), Нестор Ковачев (България/ Австрия), Олга Георгиева (България/Австрия), Паоло Вивиан (Италия), Ромуло Санс (Испания/ САЩ), Роберт Баръмов (България), Джешри Абичандани (Индия/САЩ)

Буларт галерия | Варна.Шипка 22 | www.dorabulart.com
 photocredit : Romulo Sans | Empty Thoughts|  c-print, 2014
повече за изложбата
От 24 ноември до 10 декември Буларт галерия представя международния проект ShapeShifters* на американския куратор Раул Замудио. В изложбата с мутационо-ротационен  динамичен характер са поканени 14 творци от  България, САЩ, Италия, Франция, Австрия , Пуерто Рико, Мексико и Испания. В основата на концепцията е залегнало изследването на трансформациите и мутациите в живота, изведени в контекста на колективната памет, социо-политическите и културни нагласи. Динамичният характер на изложбата има функцията да провокира публиката към участие в изследването чрез перманентно присъствие и наблюдения върху собствената си перцепция за изкуство, като например посетителите си представят произведение в изложбата само чрез "разказ" на създателя му, вглеждат се в отражението си и следят и участват в мутациите на проекта на всеки два дни.
 photocredit: Ivaylo Hristov , Supernature, object, LED light, drawing
Стартовата изложба включва видео, фотография, рисунки и обекти на 7 чуждестранни гости, като домакинството на Варна е изразено чрез пърформанса на проф.Владо Иванов по време на откриването. На ротационен принцип българските участници в проекта ще заменят по една от творбите на чуждестранните автори, като в края на изложбата по време на финисажа пред публиката ще бъде представена колекция от творбите на 7 български творци и един гост от чужбина. 14-те  произведения няма да са заедно в пространството на галерия нито един път и само тези посетители, които следят процесът на трансформация на изложбата ще имат пълната представа и информация  за случващото се.
photocredit: Paolo Vivian, Good Intentions, object, wood, cedar seeds, 2015
С този проект американският куратор Раул Замудио изследва ролята на артиста, като фактор за създаването на културната памет, ролята на куратора и възможностите му за манипулация и трансформация на посланията. С проекта се задават интересни въпроси за психологическото възприятие на произведенията на изкуството днес, тяхната социална функция  и нуждата от нови естетически модели, като в същото време се търси кодът на времето и мястото на идентичността в културния облик на съвременността. Изследването завършва с публикуването на каталог, документиращ хронологията на преобразуванията на изложбата от началната до крайната фаза на процеса. 
Проектът ShapeShifters, представен в галерия Буларт се осъществява по програмата „Културни мостове” на фондация „Рая Георгиева”.  
Дора Дончева, Буларт галерия
 .-.-.-
*ShapeShifters е термин,който се среща в митологията, фантастиката, компютърните игри и тн.Обозначаващ метаморфози и мутации на нещо или някого , което/който може по желание да променя формата си  и да се превръща в друго нещо или някого. 
.-.
photocredit:Emma McCagg, Ordinary People, video, 2013

концепция
Shape-Shifters изследва многообразния характер на идентичността в различни контексти, както и начина, по който някои произведения на изкуството са формално нестабилни в съществуването си като хибриди на живописта и скулптурата,например,или на фотографията и пърформанса. Изложбата изследва това чрез разнообразна група от четиринадесет художници, които работят в различни медии, включително живопис, работа върху хартия, фотография, скулптура, видео, инсталация, саунд арт и пърформанс. Наред отделните произведения
които еднозначно са насочени към изложбената тематика, нейната кураторска структура
бива преобразувана също,като е водена първоначално от представянето на седем чуждестранни художници и един български художник. След това този български художник ще изберете друг български художник, за да замени един от чуждестранните автори. Замяната на чуждестранния с български художник ще се случва на стъпки през цялото времетраене на изложбата, като така всеки ден ще има нова група от произведения на изкуството. Изложбата ще завършва с инверсия на своето начало; с напълно ново представяне, което включва творби на седем български художници и един гост от чужбина. Този компонент на структурата на проекта има за цел онтологически да разшири кураторството, ролята на художника, както и опитът и преживяванията на посетителите на изложбата. Като такъв, по своята същност проектът Shape-Shifters ще бъде  парадоксален; в кой момент изложбата може да претендира, че е завършена: когато тя се открива, по време на представянето й, или когато достигне до свои датите на приключване?
Раул Замудио,куратор

Раул Замудио  е независим куратор и критик, базиран в Ню Йорк,САЩ.Работил е като  арт директор на Other Gallery в Шанхай, директор изложби в White Box, Ню Йорк. Курирал над 100 изложби в Северна и Южна Америка, Азия и Европа. Последните му проекти са като ко-куратор, Here is Where We Jump!, 2013 La Biennial, El Museo del Barrio, Ню Йорк, ко-куратор, City Without Walls, 2010 Биенале Ливърпул; ко-куратор, Constellations: 2009 Beijing 798 Биенале; артистичен директор и куратор, Garden of Delights: 2008 Yeosu International Art Festivalр Ю.Корея; ко-куратор, Turn and Widen: 2008 Сеул International Media Art Biennial; ко-куратор, Poles, Apart, Poles Together, 2005 Биенале Венеция и др. Познат е на варненската публика от кураторския си проект "Дамата с рентгеновите очи", представен по време на шестото издание на фестивала за съвременно изкуство contempo през 2014.  Той е автор на над 200 критически текста, публикувани в книги, енциклопедии, музейни и изложбени каталози, също така той публикува в различни специализирани за съвременно изкуство издания между които Art Nexus, Contemporary, TRANS, Zingmagazine, Journal of the West, Tema Celeste, La Tempestad, Art in Culture, [Art Notes], Framework: The Finnish Art Review, Public Art, Flash Art.

>>>следва кратко био на участниците >> stay tuned :-)

No comments: